PLETENJE / ŠTRIKANJE

Kod pletenja veseli da ono nije egzaktna znanost i ne postoje propisani načini kojima se plete. Način pletenja ovisi uglavnom o tome na koji način ste i od koga naučili plesti, te u kojem dijelu svijeta se nalazite. Sve ove činjenice pridonose raznovrsnosti i bogatstvu načina pletenja.
Kako god nam čudna tehnika bila, dok je god rezultat ispravno pletivo - to je pletenje. Razlike od načina držanja igli, omatanja niti oko lijevog ili desnog kažiprsta ili uopće ne namatanje niti... pa sve do toga jesu li vam očice otvorene ili zatvorene, tj. okrenute licem u desno ili ulijevo nebitne su.... Ono što se računa je pletivo i zadovoljstvo pletilje izrađenim radom!

KUKIČANJE / HEKLANJE

Zajednička osobina heklanja i štrikanja je to da se heklana ploha dobiva provlačenjem niti, ali je pri tome alat kukica ili heklica.
Ni ova vještina nije egzaktno propisana pravilima i propisima i nema pravilnog i nepravilnog načina... bitno je da se kukičanjem dobije kukičani predmet na veselje i ponos osobe koja ga je izradila kao i one koja ga nosi! Pletenje i kukičanje su srodne vještine. Nije rijetkost da se međusobno preklapaju, te da znanje obje vještine često rješava niz problema i grešaka koje nastaju tijekom rada. Štrikanje i heklanje se međusobno nadopunjuju dajući rukotvorini konačni izgled i šarm.

NITI

Uz pletenje se tradicionalno povezuje vuna, ali gotovo sve niti su pogodne za pletenje i kukičanje. Bilo da se radi o prirodnim ili umjetnim nitima, ako su dovoljno fleksibilne za uplitanje mogu poslužiti za izradu pletiva. Kako je popularno pletenje prstima ili rukama, debljina niti nije uvjet!

IGLE I KUKICE

Pletemo iglama, a kukičamo kukicom.... no, nije neuobičajeno da se, umjesto iglama, poslužimo štapićima za ražnjiće, žbicama za bicikl, ušiljenim letvicama okruglog promjera.... prstima ili cijelim podlakticama! Čak je i kukičanje prstima, te nitima od recikliranog pamuka, trend bilo da izrađujete podloške, tepihe, torbe ili ležaljke... u ovim vještinama nema granica - zato i volimo ove vještine!